tér
TERÁPIÁK
TERAPEUTÁK
MEGKÖZELÍTÉS
LINKGYŰJTEMÉNY

PSZICHOANALITIKUS – PSZICHODINAMIKUS TERÁPIÁK

Elméleti hátterüket a pszichoanalitikus személyiségelméletek és kutatások képezik. Feltevésük, hogy a pszichés megbetegedést a pillanatnyilag túlterhelő, traumatikus érzelmi konfliktusok okozzák, amelyek kínosságuk miatt elfojtódnak és tudattalan feszültségükkel okoznak zavart a szervezetben. A terápia az így kialakuló életviteli elakadások, pszichés és pszichoszomatikus zavarok hátterében működő rejtett – mert fájdalmas, ellentmondásos, terhes -  érzelmi élményeket, konfliktusokat tárja fel. Az érzelmi elakadások, konfliktusok feltárásának az a célja, hogy tehermentesítse a testi-lelki működéseket és felszabadítsa a gátlásokkal megkötött energiákat, szabadabb, energikusabb döntésekre tegye képesebbé az embert.

A testi-lelki működéseket megzavaró, nehezen hozzáférhető élmények feltárásának és átdolgozásának egyik útja az élmények, emlékek indulatteli felidézése, másik útja pedig a tudatból kiszorított konfliktusok újraélése és lereagálása a  terápiás kapcsolatban, amely lehetőséget nyújt a múlt megterhelő árnyainak leválasztására a jelenbeli kapcsolatokról.

Ajánlható kapcsolati konfliktusok, életviteli elakadások és súlyosabb zavarok, így pánikbetegség, fóbiák, depresszió, kényszercselekvések és kényszergondolatok, különböző lelki eredetű testi rosszullétek esetén is.

Kerete: A pszichodinamikus pszichoterápiáknál a probléma súlyosságától, hozzáférhetőségétől függően állapítjuk meg a gyógyuláshoz, változáshoz szükséges ülésszámot és időkeretet. A kezelés néhány hónaptól másfél, két évig tarthat, heti egy, két vagy három ülésben. A gyakoribb ülésszám általában rövidíti is a terápia időtartamát.

« vissza
1137 Budapest, Katona József u. 16. VI/14.