tér
TERÁPIÁK
TERAPEUTÁK
MEGKÖZELÍTÉS
LINKGYŰJTEMÉNY

TANÁCSADÁS

Életvezetési és pszichológiai tanácsadásra jól körülhatárolható döntési dilemma, konfliktus vagy életviteli probléma kialakulása esetén lehet szükség. Párkapcsolati döntésekben, gyermekvállalás és -nevelés területén, különböző életkorszakok váltásakor, valamint munkahely, karrierút megválasztása során lépnek fel leggyakrabban olyan elakadások, amelyek erős szorongást válthatnak ki, és megoldásuk nem tűr halasztást. A tanácsadás nem a régmúlt feltárására és a tudatalatti folyamatok elemzésre épít, hanem egyértelműen a jelenre és a jövőre koncentrál. Legfontosabb célja az aktuális helyzetből való kimozduláshoz szükséges erőforrások mobilizálása.

Az életvezetési tanácsadás folyamatában először a probléma vagy konfliktus megfogalmazására kerül sor. Gyakran már ez önmagában is feszültségoldó hatású lehet. Ezt követően a tanácsadó segíti a kliensét abban, hogy a megoldáshoz szükséges információkat és erőforrásokat összegezze. Ezután kerül sor a kritikus probléma különböző aspektusból történő elemzésére. A terapeuta támogatja az ügyfelét abban, hogy a korábban „beragadt” nézőpontot rugalmasabb szemlélettel váltsa fel, és a problémáját átkeretezze. Ha ezt sikerül elérni, akkor kellő motiváció birtokában a kliens átlendül az akadályon, és a továbbiakban már önállóan halad tovább. A tanácsadó itt már csak támogató, aktivizáló szerepet tölt be.

Gyakran kiderül azonban, hogy a döntési nehézség, belső konfliktus magja a személyiségben mélyebben ágyazott. Ilyenkor a „praktikus”, információs szinten nem oldható meg a probléma, szükség van a mélyebb önismeretet nyújtó, és a valós igények, motivációk feltérképezését szolgáló pszichológiai tanácsadásra. A rejtett érzelmek, tudatalatti tényezők elemzése segít a korábban fel nem ismert ellenállások azonosításában. Ha a pszichés akadály elgördül, hatékonyabbá válik a kommunikáció, javul az alkalmazkodó készség, és a megfogalmazott célok harmóniába kerülnek a személyiséggel.

« vissza
1137 Budapest, Katona József u. 16. VI/14.